Az Árkádia Hangszerbolt hivatalos hangszerblogja

Minden hétre egy zenész EXTRA! - Urbán Szabi

2017. április 01. - Árkádia Hangszerbolt

E héten Urbán Szabit, a Hollywoodoo másodhegedűsét kérdeztük erről-arról. Szabi 2002 óta zenél a Hollywoodooban. Egy rádióműsornak köszönhetően került a zenekarba. Rádiós szakember, összesen két dalt írt egész életében, eszeveszett jó társaság, elképesztő sztorikkal.

10258244_10152550569671940_7725178934792061584_o.jpg 

Tovább

Minden hétre egy zenész - 5. rész Mátyás Attila

Ezúttal Mátyás Attila énekest, gitárost, zeneszerzőt, szövegírót, azaz "Matyi"-t, a legendás Sex Action, F.O. System és Mátyás Attila Band oszlopos tagját soroztuk meg kérdéseinkkel. Matyi régóta közeli barátunk és az hangszerbolt visszatérő vendége már évek óta.

blogkep_2.png

Mikor születtél? 

1963. június 28.

Mikor kezdtél el zenélni? 

1981 (előtte csak tanulgattam ’78-tól)

Kik a legfőbb hatásaid? 

Led Zeppelin, Pink Floyd, The Cult és sok más (na persze a Shadows meg a Beatles is, mivel azzal kezdtem gitározni)

Mi volt az első gitárod, erősítőd? 

Az első minőségi gitárom egy Westbury Standard 1981-ben (előtte egy NDK-s Musima ).

Az első minőségi erősítő: Zelmer 1985-ben (előtte egy NDK-s Regent cucc).
westbury_standard1_1.JPG
Mi volt az első zenekarod?

Energy és Korinthosz (1981).

Volt-e olyan hangszer amiben csalódtál?

Egy Shadow S100 gitár amit a Westbury helyett vettem 1988-ban.

shadow_s100b.jpg

Van-e olyan hangszer amit megbántál, hogy eladtál?

A Westbury. :)

Milyen húrokat használsz?

D’Addario EXL 115 (11-49) elektromos és Daddario EJ26 Phosphor Bronze (11-52) akusztikus

Milyen hangszereket, erősítőket, effekteket használsz?

Gitárok:

Fender Squier Stratocaster ’83 (SQ) Japan

Gibson Les Paul Custom ’81

Hagstrom Deluxe D2H  (Black, Gold ,Silver, Orange)

Hagstrom Swede White

Custom Made Tele ’92 (Medgyesi Tibor) csak stúdiófelvételekhez használom

Fender Squier Precision Bass ’82  (JV) Japan

Alvarez AG75CE akusztikus gitár

Erősítők:

Marshall JVM410H Joe Satriani model - 2 db

Marshall 1936 2x12” hangfal 2db

Effektek:

Boss GT-8 Multieffekt (live) és GT-Pro (stúdióban) de csak az effekt részét.

Előfok és torzítás kizárólag a Marshallból.

Akusztikus live:

Fishman Loudbox 60W akusztikus erősítő

Dunlop Cry Baby GCB95 Wah Original

TC Electronic Voice Live 3

Van-e álmaid hangszere?

Egy régi Fender Telecaster és egy Gretsch White Falcon

Mit tanácsolsz a kezdő gitárosoknak?

Nem a lejátszott hangok mennyisége, hanem a minősége a fontos!

Élvezzék a zenélést, és semmiképp se vigyék túlzásba a gyakorlást

Ja…és ne álljanak berúgva a színpadra, mert ma már mindenki látni fogja a neten, ha összevissza gitároznak részegen (a mi időnkben szerencsére még nem volt mobil). :)

Minden hétre egy zenész - 4. rész Jónás Tamás

Eheti kiszemeltünk Jónás Tamás. Tamás a hazai gitáros társadalom aktív tagja. Gitárversenyek, számos oktatóvideó fűződik a nevéhez. Két instrumentális szólóalbuma jelent meg eddig, tavaly pedig "The Four Seasons Pt. 1 – Spring" címen kiadott egy 20 perces EP-t kicsit eltávolodva az eddigi Vai/Satriani vonaltól.

blogkep_jonastamas.png

Tovább

Kicsi Én... Marshall Mini Jubilee erősítők

Gyakorló rockzenészként ki nem élt meg olyat, vagy hallott olyanról, hogy a klub bejáratában visszafordították az éppen bepakoló előadót, kezében a százas Marcival? Mindenkinek meg van a maga sztorija erről, de történetek ide, vagy oda, a hangerő-para a klubokban és a magunktól elvárt legjobb gitárhang előállításának és megfelelő megszólaltatásának problémakörére már több gyártó is felfigyelt és ajánl valamilyen megoldást. Most a Marshall legújabb klub és stúdió erősítőjét a 2525 Mini Jubilee-t járjuk körül.
image002.jpg

Tovább

Minden hétre egy zenész - 2. rész Takács "Vilkó" Vilmos

Eheti kiszemeltünk Takács "Vilkó" Vilmos a Ganxta Zolee és a Kartell és a Men in the Box Alice in Chains Tribute gitárosa.

Vilkó 8 évet töltött el a Hollywood Rose Guns 'n' Roses Tribute gitárosaként, 2015 óta oszlopos tagja a Ganxta Zolee és Kartell-nek, illetve "Vilkó egyszál gitárral" címen akusztikus esteket szokott tartani. A zenélés mellett könyvet írt "A Guns N' Roses és én - Pisztolytáska és rózsapatron" címmel.

Tovább

Minden hétre egy zenész - 1. rész Vörös Attila

Elhatároztuk, hogy elindítunk egy sorozatot, egy rövid kérdezz-felelek formájában, amiben kikérdezünk hazai zenészeket az általuk használt hangszerekről, erősítőkről, múltjukról, jelenükről leginkább, az általuk használt felszerelésre koncentrálva.

Első áldozatunk Vörös Attila (ex-Nevermore, ex-Leander Rising, Warrel Dane, Vulgar Display of Cover - Pantera Tribute Band) akinek most jelenik meg első szólóalbuma "Strength of Will" címen.

blogkep_1.png

Tovább

El-VOX csodálkozni - Analóg-analóg modellezés?

A VOX soha sem volt mentes az újító gondolatoktól. A klasszikus, és valamilyen kapcsolással folyamatosan gyártásban lévő full csöves AC sorozat mellett az évek során állandóan jelentek meg különféle kisebb nagyobb típusok vagy családok, melyek kevés kivétellel nagyon jól vizsgáztak. Szóval az újító szándék vezérelte a fejlesztőket az AV sorozat megtervezésekor is. Lássuk mire jutottak az igények felmérésétől a megvalósításig, azaz milyen tulajdonságokkal ruházták fel az új VOX AV erősítőket.

image001.jpg

A gitárosok mindegyike ismeri a gyártó valamely termékét, hiszen 1957 óta a gitárosok egyik legkedveltebb erősítőjét gyártják, de emellett a mai napig rengeteg hasznos kütyüt köszönhetünk nekik. A legfiatalabbak gitártokjában is lapul egy-egy amPlug  füleserősítő, vagy dolgozik egy VOX multieffekt, hiszen a klasszikus erősítők építése mellett az új utak keresése, ezen belül a modellezés úttörői közé tartozik a VOX. A Valvetronix illetve Cooltron technológiák kifejlesztése, a KORG REMS algoritmusának tökéletesítése hozta az életünkbe a VOX modellező hangzást, de most valami teljesen mást találtak ki. Mindenki a modellezés saját felfogás szerinti cizellálásával próbálja tökéletesíteni a modellező gitárhangot, tenni ezzel egyre és egyre többek számára elérhetővé tenni az egyre jobb minőségű gitárhangot. Teszi ezt a VOX is az AD és Valvetronix sorozatú erősítőivel már egy évtizede, de mindig vannak olyanok, akiknek a modellezés nem tetszik, mert szerintük az erősítő csöves, de nem tudnak, vagy nem akarnak nagyméretű és drága felszerelést rángatni próbára, színpadra vagy döngetni otthon, gyakorlás közben. Na, rájuk gondolt a VOX az AV sorozat kifejlesztésekor.

Leggyorsabban akkor jutunk el a megfejtéshez, ha kiderítjük, mit jelent az AV rövidítés. Persze a gyártó nem kötötte az orrunkra, de történelmileg kikövetkeztethető. Az AC amplifier combo szóösszetételre utal(hat), a VT a Valvetronixra, satöbbi. Az AV az analogue valve szóösszetétel rövidítése, lévén ez az amp teljesen mellőzi a digitális technológiát a gitárhang előállításában, valamint a „csöves múlt” és a Cooltron technológiánál kikísérletezett ötletek alkalmazásával sikerült egy analóg, több gitárerősítő hangot előállítani képes, mégis könnyű és komplex szolgáltatásokkal rendelkező erősítőt készíteni, ami vélhetően a sokat utazó gitárosok egyik kedvelt használati tárgya lesz.

Az erősítők néhány 12AX7 típusú duál-trióda elektroncső köré épülnek. Ez már-már természetes, hiszen a gitáros világban az egyik legtöbbet felhasznált elektroncső ez, igaz néha ECC83 álnéven fut. Ezeket a típusú csöveket használta a VOX az AC erősítők előfokozatában, a Valvetronix kombókban, a Cooltron és a Tonelab effektekben is, valamint újabban a ToneGarage effekteknél is. Így kézenfekvő volt, hogy olyan nagy gain-ű csövet vegyenek alapul a tervezéskor, aminek a tulajdonságairól gyakorlatilag mindent tudnak, és nem volt olyan terület, ahol nem alkalmazták volna őket.

image003.png

Az előfokban való használat egyértelmű, hiszen a cső fűtésének variálásával sokra lehet menni. Meg is tették, nyolc független előfok áramkört hoztak létre, melyeknek csak a cső a közös pontja. Ez azt jelenti, hogy az AV széria erősítői nyolc klasszikus csöves erősítő hangzását képesek megszólaltatni. Ezek a természetesnek számító AC30 és AC30 Top Boost hangoktól a modern high-gain hangokig sokszínű megszólalást tesznek lehetővé.

Pontosabban az AV15 esetében csak az egyik felét használja az előfok a duál trióda csőnek, a másik fele a végfokozatban került felhasználásra. Az AV30 és AV60 típusokban mind az előfok, mind a végfok külön csöveket használ a hang karakterének kialakításához. A végfokozat hangja hasonlóan fontos az elvárt gitárhang szempontjából, mint az előfok. Legalábbis a csöves végfokoknál. Itt az a nagy helyzet, hogy a végfok alapvetően nem csöves. De a Valvetronix itt is segít, hiszen azokban az erősítőkben használtak először 12AX7 csövet a hangkarakter kialakítására úgy, hogy kis teljesítményű végfokcsőként kerül felhasználásra. Ebbe a folyamatba a felhasználó is beleavatkozhat két előlapi kapcsoló segítségével. A BIAS kapcsolóval a végfokcső munkapontját lehet állítani, így két torzítási fokozat között lehet választani. A REACTOR kapcsoló az erősítő visszacsatolását lehet módosítani. Ezzel befolyásolható a dinamika és a kívánt ’chrunch’.

Hasonlóan személyes ízléshez szabható az előfokcső is, a hozzá tartozó BRIGHT kapcsolóval a magas frekvenciákba, a FAT-tel pedig a mély tartomány karakterébe lehet beavatkozni.

image004.png

A modern kompakt erősítők nem nélkülözhetnek kényelmi funkciókat sem, hiszen ezek megléte már régen a felhasználók ingerküszöbe felett van. Így az erősítők nem nélkülözik az alapvető effekteket sem, került bele egy delay, egy chorus és egy rugós zengető. Mindhárom analóg! Ezek mellett van mód fejhallgatós gyakorlásra is, itt az amPlug füleserősítő hangfalemulációja helyettesíti a kombó hangszóróját. A gyakorlást megkönnyítendő egy vonalszintű bemenet is helyt kapott az előlapon, így bármikor csatlakoztatható egy metronóm vagy egy lejátszó eszköz. A színpadi használat teljes értékű nem lehet egy valamire való effeklloop nélkül, így a 30-as és 60-as modellek kaptak egy-egy effekt send és return csatlakozót is. Természetesen lábkapcsolóval is vezérelhetőek a főbb funkciók, mint a csatornaváltás vagy at effekt ki-be kapcsolása, a nagyobb VFS5 kapcsoló használatával kiterjeszthető a kapcsolás az effektek különálló kapcsolására és a delay tempójának állítására is.

Tehát kinek való a VOX AV sorozat? Akik nem akarnak, vagy nem tudnak csöves erősítőt hordozni, akiket nem győzött meg a modellező erősítők digitális hangja, vagy azoknak, akiket vonz az új felszerelés illata. Így mindenkinek ajánlom, hogy galoppozzon be a legközelebbi hangszerüzletbe és próbálja ki valamelyik modellt. Tudom, vannak demók az interneten, nem is rosszak, de a személyes próbát nem váltják ki.

Hajdu Zoli (Audmax Kft)

 

Gretsch Streamliner széria - Az elérhető hang

A Gretsch gitárok hosszú időn keresztül a nem éppen könnyen megfizethető hangszerek kategóriájába tartozott, sok gitáros számára elérhetetlen álomnak tűnt.

Ezen a helyzeten változtatott a Gretsch. A kétezres évek elején elindította az Electromatic szériát, illetve 2016-ban új szériát mutatott be, a Streamliner kollekciót.

gretsch-streamliner-gallery8_1.jpg

Tovább